Máme po oberačkách

Ako možno zhodnotiť ročník 2024 z pohľadu vinohradníka-vinára? Možno na úvod treba povedať to najdôležitejšie - že rok 2024 bol pre vinohradníka-vinára náročný. Niesol sa v znamení veľmi teplého a suchého počasia.

U nás z Karpatskej Perle obrábame vinohrady už šiesty rok v BIO režime. Z pohľadu kvality hrozna sme tento "extrémny" ročník zvládli veľmi dobre, hrozno sme mali pri zbere zdravé, oberali sme ho tak, aby cukor, kyseliny a fenologická zrelosť hrozna boli v harmónií. A navyše, vďaka tomu, že všetky vinice máme vo vzdialenosti do 5 kilometrov od spracovania hrozna, mali sme výhodu v tom, že sme oberačkovú kampaň prispôsobili kvalite hrozna a oberali sme v daný deň vždy takú odrodu, ktorá zodpovedala nám najvhodnejším parametrom. 

Tohtoročné extrémne teplé leto sa však podpísalo na množstve úrody. V mesiacoch júl, august a začiatok septembra bola prevaha dní s teplotou viac ako 30°C. K tomu aj úhrn zrážok zohral svoju rolu, keďže bol nižší a zrážky boli rozložené nerovnomerne. V období kvitnutia hrozna a v septembri veľa pršalo, čo spôsobilo, že úroda ročníka 2024 je nižšia cca o 30 %. Vyvrcholením tohto extrémneho počasia bol aj veľmi skorý dátum začatia oberačiek - zber hrozna sme začali netradične skoro - už 19.8.2024 odrodou Muškát moravský.  

Pri takto teplotne náročnejších ročníkoch je pre vinohradníka-vinára dôležité, aby si ustrážil správnu kyselinu v hrozne a počas zberu si hodnoty z jednotlivých vinohradov pravidelne sledoval. Ročníky, ako bol tento, nám ukazujú smer do budúcna. Tým, že máme veľa mladých vinohradov, bude potrebné zamerať sa na hospodárne narábanie so zrážkami. Musíme udržovať primeranú listovú plochu a s pôdou pracovať tak, aby sme zachytili čo najviac zrážok.

A ako ovplyvňuje kvalitu hrozna skutočnosť, že takmer dva mesiace bola teplota cez 30°C? Určite problém môže vzniknúť pri odlistenom vinohrade a na terasových vinohradoch ak je málo zrážok. Hrozno vystavené silným slnečným lúčom môže dostať úpal, bobule sa scvrknú do tvaru cibéb a výsledkom je nižšia úroda. Dôsledkom vysokých teplôt je aj skutočnosť, že jednotlivé odrody nedozrievajú postupne, ale akoby naraz. A tým pádom sa aj zber hrozna urýchli a ukončí. V tomto roku sme zber hrozna ukončili netradične skoro – v prvých októbrových dňoch. Je to takmer o mesiac skôr ako po minulé roky a v podstate takto skoro sme so zberom hrozna ešte nikdy neskončili.

Naozaj to možno celé zhrnúť tak, že v tomto roku nás počasie veľmi naháňalo. Vegetácia naštartovala veľmi skoro a bola v predstihu približne o 3 týždne. V rámci vinohradníckych prác sme mali pôvodne v pláne vybudovať opornú konštukciu na mladú výsadbu, avšak kvôli rýchlemu dozrievaniu hrozna sme si vo viniciach museli preorganizovať postup prác. Potvrdilo sa nám aj v tomto roku, že ku každej polohe / každej vinici treba pristupovať individuálne, nakoľko sa zvýrazňujú rozdiely medzi jednotlivými polohami a lokálnosť vo vzťahu k veku vinohradov, podložiu, mikroklíme a k množstvu zrážok začína byť dominantná.

Sú to pre nás všetko nové výzvy, s ktorými sa musíme popasovať.  


Karpatská perla
 

Nezmeškajte to najlepšie z KARPATSKEJ PERLY a prihláste sa na odber noviniek:


Odoberaním newslettru súhlasím so spracúvaním osobných údajov

Karpatska perla

Máte viac ako 18 rokov?

áno  |  nie

Tento web používa súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií